Õpetajate inspiratsioonipäev alustas aasta

Igal aastal tähistab meie kollektiiv puhkuste lõppemist ja uue hooaja algust inspiratsioonipäevaga, mis on ühteaegu meelt lahutav ja hariv. Sel aastal kohtusime 21. augustil, et üheskoos veeta üks  õppeaastale head starti andev päev.

Koosviibimise alguses tervitasime meie uut kolleegi Marge Tikut, kes asendab lapsehoolduspuhkusel olevat Annelit ja saab enda hoole alla meie esimese klassi. Marge on 15-aastase õpetajakogemusega pedagoog, kellel on mitmekülgsed erialased oskused ning põnevad huvid, mis haakuvad hästi meie kooli väärtuste ja põhimõtetega ning aitavad rikastada meie õpilaste koolipäevi.

Õpetaja Marge Tiku. Lüllemäe Põhikooli fotokogu

Järgnevas sõnavõtus vahendasin oma kolleegidele kevad-suvisel perioodil koolidirektoritest koosneva Haridusinnovatsiooni Meistriklassi teise lennu meeskonnas aset leidnud mõttevahetusi katkestuse olemusest ja pausi (puhkuse) võtmisest.

Katkestus lõhub olemasoleva, tekitab kaose ja toob välja selle, mis on tegelikult oluline. Loob uut korda. Näiteks nagu tegi seda meiega kevadine distantsõppele lülitumine. Intensiivne kevad nõudis omakorda kvaliteetselt puhkamist.

Mis on puhkus? See on vaheldus. Kui sa jooksed, siis on puhkus kõndimine. Ja vastupidi. Igaüks leidku enda jaoks just tema jaoks lõõgastav vaheldus. Et ei juhtuks nii, nagu Taigas raudteetöölistega, kellele brigadir ütles, et kui nad kraavi kaevamisest puhkust vajavad, siis pangu liipreid ning kui liiprite panemisest väsivad, kaevaku jälle kraavi. Mõtisklusteks enese tasakaalu leidmiseks ning oma potentsiaali realiseerimiseks jagasin kolleegidega mitmeid lugemissoovitusi.

Seejärel oli aeg inspiratsioonipäeva esimeste külaliste käes. Loovus ja väljendusoskus – need on õpetajatöös hädavajalikud omadused. Meetodeid, kuidas olla loominguline, ergas ja tähelepanu köitev, jagasid akadeemilise tunni jooksul meile näitlejad improvisatsiooniteatrist Impeerium. Meie kohtumine osutus ääretult lõbusaks ja meeldejäävaks. Naerukrampide saatel saime kõik laetud energiast, mida õppeaasta vältel endaga kaasas kanda ja meie õpilastega jagada.

Improteatri näitlejad panid ka õpetajad tööle. Juhendama. Ikka loovalt.

Direktorgi sai improviseerida.

Vähemalt kuu jagu heaks terviseks tarvilikku naeru sai hoogtöö korras ära naerdud.

Koolitaja Jaanus Kangur rääkis kahetunnise koolituse raames meiega motivatsioonist ja emotsioonide juhtimisest. Lihtsalt võttes on kahte tüüpi motivatsiooni, mis meid käivitab – kas millegi eest põgenemine või valitud eesmärgi suunas liikumine. Selle teadvustamine aitab paremini oma tegevusi mõtestada. Kas ma tahan tuleahjusid kustutada ja n-ö karu eest põgeneda või planeerida ja liikuda läbimõeldult oma sihtide suunas. Ja on täiesti normaalne, kui meid valdavad sellel teel erinevad emotsioonid (viha, kurbus, hirm, rõõm ja õnn). Jaanus õpetas meid neid tundeid lahti kodeerima, neid ära tundma ja nendega toime tulema. Jääb üle vaid seda kõike praktikas rakendada.

Jaanus Kanguri koolitus. Valik on justkui lihtne: kas joosta karu eest või kodu poole.

Ka sel korral toimus oodatud kingiloos. Sel aastal täitsid kingikorvi Valga Charlot kasulike kontoritarvetega, Elisa Taimetare imeliste krüsanteemipallidega, Flavo Apes OÜ tervisliku meega ja Pühajärve SPA kinkekaartidega. Suur-suur tänu – kingid tõid rõõmu!

Lõpetuseks muhelesime fotosessioonil, mille raames sai tehtud kõigist töötajatest portreepilt, mida hakkame kasutama oma ametlikes kanalites (Stuudiumi profiilipilt ja kooli kodulehel personali nimekirjas). Loomulikult sündisid ka grupipildid selle innustava ja ühteloova päeva jäädvustamiseks.

Soovin kõigile Lüllemäe Põhikooli töötajale rõõmuderohket ja inspireerivat uut kooliaastat – hoidkem meie suhtekapitali ja igaühe motivatsiooni!

 

Jana Tiits, Lüllemäe Põhikooli direktor

Lüllemäe Põhikool